Saxofon

sax

Det känns igen, ljudet av en saxofon. Att identifiera instrument i olika musikaliska verk är ofta en ganska svår utmaning, men för att identifiera just den behövs ingen längre utbildning. Inget annat träblåsinstrument (åtminstone inte de vanligaste) har ett sådant distinkt ljud som just saxofonen, och just därför är det väldigt populärt som soloinstrument. Det finns flera olika varianter av detta trevliga och folkkära träblåsinstrument och de vanligaste är sopransaxofon, altsaxofon, tenorsaxofon och baritonsaxofon.

Instrumentet har enkelt rörblad, och det är genom denna del som ljudet alstras och sätts i vibration inuti instrumentet. De många klaffarna används förstås till att minska eller öka vibrationernas svängrum, vilket i sin tur leder till att tonhöjden justeras.

Det finns en underbar logik bakom namnet – helt enkelt den att instrumentets skapare gick med namnet Sax. Adolphe Sax föddes i Belgien 1814 och var vid skapandets tidpunkt (ca 1842) väl bekant med träblåsinstrumentens uppbyggnad, då han själv spelade både flöjt och klarinett. Sax tog patent på sin uppfinning 1846. Idag är den ett mångsidigt musikinstrument som används i allt från jazz och dansband till symfoniorkestern.

Romeles saxofonsektion:

Thomas Berge – altsaxofon
Camilla Tullberg – altsaxofon
Else Lehn-Jensen – tenorsaxofon
Eric Rossi – tenorsaxofon
Bengt Lundin – baritonsaxofon